W kuchni design schodzi na drugi plan – najważniejszy jest komfort użytkowania. Obie funkcje na szczęście można ze sobą swobodnie połączyć, konieczne jest tylko wybranie właściwych materiałów. Zacznijmy od blatu, bo to on narażony jest na największą ilość uszkodzeń mechanicznych.
Kuchenny blat to miejsce, na który odkładamy gorące garnki, kubki z kawą, przygotowujemy posiłki, a dodatkowo najczęściej zamontowany jest w nim zlew, a co za tym idzie – kontakt z wodą jest nieunikniony. Aby zatem sprawdził się przez lata, konieczne jest wybranie solidnego i bardzo dobrego materiału. Drewno, kamień, a może konglomerat?
Jaki materiał na blat jest najlepszy?
Decydując się na naturalny design kuchni najchętniej sięgnęlibyśmy po drewno – wygląda estetycznie, jest uniwersalne, do tego łatwo jest je dopasować do swoich potrzeb używając odpowiednich lakierów. O ile drewno doskonale sprawdzi się w salonie czy sypialni, w kuchni niestety bardzo szybko ulega wypaczeniom, które znacząco wpływają na estetykę.
Do naturalistycznych wnętrz warto zatem wybierać kamień – to materiał, który jest bardzo trwały, odznacza się dużą gęstością, jest odporny na wodę, zabrudzenia i przede wszystkim jest łatwy w utrzymaniu czystości. Oczywiście, warto wziąć pod uwagę rodzaj kamienia, gdyż każdy posiada inne właściwości.
Alternatywa dla kamienia – konglomerat
Równie trwały jak kamień jest konglomerat, który jest zresztą wykonany z pyłu kamiennego połączonego żywicą. To właśnie sprawia, że zachowuje on wszystkie właściwości naturalnego kamienia, a jednocześnie zyskuje kilka nowych – na przykład szeroką gamę kolorystyczną czy elastyczność.
Blaty z konglomeratu są równie trwałe i praktyczne, jak te kamienne i służą wiele lat. Dodatkowo są niezwykle funkcjonalne, dzięki czemu są łatwe w użytkowaniu. Dzięki szerokiej gamie kolorystycznej można je również dobrać do każdego rodzaju kuchni – od nowoczesnych i minimalistycznych, po rustykalne, w których każdy detal tworzy niepowtarzalny klimat.
Jaki blat jest najbardziej praktyczny
W kuchni design schodzi na drugi plan – najważniejszy jest komfort użytkowania. Obie funkcje na szczęście można ze sobą swobodnie połączyć, konieczne jest tylko wybranie właściwych materiałów. Zacznijmy od blatu, bo to on narażony jest na największą ilość uszkodzeń mechanicznych.
Kuchenny blat to miejsce, na który odkładamy gorące garnki, kubki z kawą, przygotowujemy posiłki, a dodatkowo najczęściej zamontowany jest w nim zlew, a co za tym idzie – kontakt z wodą jest nieunikniony. Aby zatem sprawdził się przez lata, konieczne jest wybranie solidnego i bardzo dobrego materiału. Drewno, kamień, a może konglomerat?
Jaki materiał na blat jest najlepszy?
Decydując się na naturalny design kuchni najchętniej sięgnęlibyśmy po drewno – wygląda estetycznie, jest uniwersalne, do tego łatwo jest je dopasować do swoich potrzeb używając odpowiednich lakierów. O ile drewno doskonale sprawdzi się w salonie czy sypialni, w kuchni niestety bardzo szybko ulega wypaczeniom, które znacząco wpływają na estetykę.
Do naturalistycznych wnętrz warto zatem wybierać kamień – to materiał, który jest bardzo trwały, odznacza się dużą gęstością, jest odporny na wodę, zabrudzenia i przede wszystkim jest łatwy w utrzymaniu czystości. Oczywiście, warto wziąć pod uwagę rodzaj kamienia, gdyż każdy posiada inne właściwości.
Alternatywa dla kamienia – konglomerat
Równie trwały jak kamień jest konglomerat, który jest zresztą wykonany z pyłu kamiennego połączonego żywicą. To właśnie sprawia, że zachowuje on wszystkie właściwości naturalnego kamienia, a jednocześnie zyskuje kilka nowych – na przykład szeroką gamę kolorystyczną czy elastyczność.
Blaty z konglomeratu są równie trwałe i praktyczne, jak te kamienne i służą wiele lat. Dodatkowo są niezwykle funkcjonalne, dzięki czemu są łatwe w użytkowaniu. Dzięki szerokiej gamie kolorystycznej można je również dobrać do każdego rodzaju kuchni – od nowoczesnych i minimalistycznych, po rustykalne, w których każdy detal tworzy niepowtarzalny klimat.