Jasne, białe blaty to dla wielu osób synonim trudnych do usunięcia plam. Tymczasem wszystko zależy od materiału, jaki zostanie do tego blatu wykorzystany. Najbardziej optymalnym i stosunkowo funkcjonalne są blaty z konglomeratu, choć również i jasny marmur wciąż jest chętnie wybierany jako kuchenny blat.
Białe blaty od wielu lat cieszą się dużą popularnością – doskonale sprawdzą się w każdym rodzaju wnętrz, są uniwersalne i świetnie łączą się z różnymi stylami, od skandynawskiego minimalizmu, po lokalny folklor. Wykonane z odpowiednich materiałów są też łatwe w zachowaniu czystości.
Biały blat – z czego go wykonać?
Aby cieszyć się czystą i funkcjonalną kuchnią najlepiej sięgnąć po blat z naturalnego kamienia, albo konglomerat. To materiały, które są odporne na trudne zabrudzenia, zarysowania oraz na wysokie temperatury oraz wilgoć.
Wiele osób decyduje się na marmur – to przepiękny kamień, który wprowadza naturalny blask do kuchni. Doskonale prezentuje się w każdym rodzaju wnętrz, jednakże posiada drobną wadę, do której zalicza się niską odporność na kwasy, na przykład z cytrusów. Marmur stosowany w kuchni wymaga zatem odpowiedniej impregnacji, dzięki czemu może on posłużyć przez wiele lat.
Alternatywą dla blatów marmurowych jest konglomerat. To nic innego, jak sproszkowany kamień, który połączony jest żywicą. W ten sposób kompozyt zachowuje właściwości kamienia, a jednocześnie jest elastyczny. Dodatkowo może on być barwiony, dzięki czemu znacznie łatwiej jest dobrać odpowiedni kolor blatu do reszty kuchennego wyposażenia.
Biały blat z kompozytu – czy warto mieć go w swojej kuchni?
Jasne blaty z konglomeratu są trwałe i spełnią wszystkie, największe oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy. Są też wyjątkowo łatwe w utrzymaniu czystości, dlatego też są chętnie wybierane przez klientów. Ich wysoka odporność na wysokie temperatury, wodę oraz różnego rodzaju kwasy i zarysowania sprawia że swoje pierwotne piękno zachowują przez bardzo długi czas.
Jasne blaty z kompozytu nie ulegają odbarwieniom, a plamy które powstają naturalnie podczas przygotowania posiłków można swobodnie zmyć wilgotną ścierką bez obaw że pozostaną na niej osady z kawy, czerwonego wina czy kamienia, który osadza się wokół zlewu.
Z czego biały blat w kuchni będzie najlepszy?
Jasne, białe blaty to dla wielu osób synonim trudnych do usunięcia plam. Tymczasem wszystko zależy od materiału, jaki zostanie do tego blatu wykorzystany. Najbardziej optymalnym i stosunkowo funkcjonalne są blaty z konglomeratu, choć również i jasny marmur wciąż jest chętnie wybierany jako kuchenny blat.
Białe blaty od wielu lat cieszą się dużą popularnością – doskonale sprawdzą się w każdym rodzaju wnętrz, są uniwersalne i świetnie łączą się z różnymi stylami, od skandynawskiego minimalizmu, po lokalny folklor. Wykonane z odpowiednich materiałów są też łatwe w zachowaniu czystości.
Biały blat – z czego go wykonać?
Aby cieszyć się czystą i funkcjonalną kuchnią najlepiej sięgnąć po blat z naturalnego kamienia, albo konglomerat. To materiały, które są odporne na trudne zabrudzenia, zarysowania oraz na wysokie temperatury oraz wilgoć.
Wiele osób decyduje się na marmur – to przepiękny kamień, który wprowadza naturalny blask do kuchni. Doskonale prezentuje się w każdym rodzaju wnętrz, jednakże posiada drobną wadę, do której zalicza się niską odporność na kwasy, na przykład z cytrusów. Marmur stosowany w kuchni wymaga zatem odpowiedniej impregnacji, dzięki czemu może on posłużyć przez wiele lat.
Alternatywą dla blatów marmurowych jest konglomerat. To nic innego, jak sproszkowany kamień, który połączony jest żywicą. W ten sposób kompozyt zachowuje właściwości kamienia, a jednocześnie jest elastyczny. Dodatkowo może on być barwiony, dzięki czemu znacznie łatwiej jest dobrać odpowiedni kolor blatu do reszty kuchennego wyposażenia.
Biały blat z kompozytu – czy warto mieć go w swojej kuchni?
Jasne blaty z konglomeratu są trwałe i spełnią wszystkie, największe oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy. Są też wyjątkowo łatwe w utrzymaniu czystości, dlatego też są chętnie wybierane przez klientów. Ich wysoka odporność na wysokie temperatury, wodę oraz różnego rodzaju kwasy i zarysowania sprawia że swoje pierwotne piękno zachowują przez bardzo długi czas.
Jasne blaty z kompozytu nie ulegają odbarwieniom, a plamy które powstają naturalnie podczas przygotowania posiłków można swobodnie zmyć wilgotną ścierką bez obaw że pozostaną na niej osady z kawy, czerwonego wina czy kamienia, który osadza się wokół zlewu.